KUNDBERÄTTELSER

- livet i en Solvilla

Att bo och leva i en Solvilla med låga driftskostnader.

Lisbeth & Pieter

Januari 2020

Det är en lite gråmulen dag när vi, Helene och Claes, kommer fram till Lisbeth och Pieters Solvilla belägen i Sjölunda strax utanför Lidköping. Paret har bott i sin Solvilla, SUN 105, i drygt ett år. Området består av nybyggnation och det är en stor mängd ”bygg-bilar” som snurrar och står parkerade, det byggs fortfarande i området. Vi parkerar på den stenlagda uppfarten och ringer på. Det luktar nybryggt kaffe och nybakade kanelbullar ända ut i hallen när vi stiger in. Vi känner oss som vanligt väldigt välkomna.

Det har blivit en del besök hos Lisbeth och Pieter under året. Vi från Solvillor har med Pieters hjälp under året följt upp hur solcellsanläggningen har fungerat och hur produktion och förbrukning av el har utvecklat sig. Nu har det gått ett år och vi kan summera hur stor den egentliga driftskostnaden för Solvillan har varit uträknat på 12 månaders drift. Självklart är vi också nyfikna på hur Lisbeth och Pieter tycker det är att bo och leva i en Solvilla.

Lisbeth och Pieter framför sin Solvilla modell SUN 105

Vi börjar med att fråga hur det kom sig att paret valde att bygga en Solvilla.

– Det började med att vi läste en artikel i NLT om Seniorvillan och fastnade för planlösningen, säger Lisbeth. Pieter håller med och berättar att de senare fick mer info om Seniorvillor och kände att de ville veta mer. Vi bodde då i en bostadsrätt, efter att ha sålt vårt dåvarande hus, men kände att vi var sugna på trädgård och boende i markplan igen. Vi tog kontakt med Jan Hemberg på Seniorvillor och fick då veta att Jan utvecklat Seniorvillor till Solvillor.
Vi stod i kö för en tomt på Askeslätt i Lidköping men där var väntetiden på byggklara tomter väldigt lång så vi sökte oss till Sjölunda i stället där vi kunde få en tomt direkt. När sedan Solvillor förklarade upplägget med solceller på taket i kombination med ett energisnålt hus, som ger en låg driftskostnad, tvekade vi inte en sekund. Pieter säger, vi har alltid varit nyfikna på att prova saker och detta med att använda solenergi verkade mycket spännande. Så det var också en faktor som fick oss att välja en Solvilla. Men man får lägga om sina vanor lite säger Pieter, och skrattar, man får tvätta på dagtid när solcellerna producerar el istället för att tvätta på kvällen då produktionen är mindre.

Vi fortsätter med att fråga och prata lite runt själva byggtiden och byggnationen.

– Från första dagen var det full rulle på byggarna, i det här fallet Eko Bygg i Skaraborg, säger Lisbeth. Det var en väldig energi som lades ner på att framförallt få huset under tak och tätt fortsätter Pieter. Vi var imponerade över hur många byggarbetare som var här för att få huset under tak på bara drygt en dag.
Lisbeth fortsätter, de började med stommen på en fredag och under lördag eftermiddag var det tätt och under tak. Sedan var vi förbi i stort sett varje dag, säger Pieter, för att se hur bygget framskred. Det som slog oss mest var dels att det gick fort och smidigt, dels att man inte tummade på kvaliteten och noggrannheten i bygget. Vi är väldigt nöjda, säger både Lisbeth och Pieter. Visst fanns det lite småsaker som vi inte tänkte på och som Eko Bygg inte tänkte på heller. Men, säger Lisbeth, det var småsaker som rättades till på direkten eller innan vi flyttade in. Och visst vore det konstigt om ett bygge av ett helt hus löpte på helt problemfritt. Pieter håller med och säger, det vore inte normalt. Så länge man kan ha en bra och trevlig kommunikation mellan sig så löser sig det mesta.

Vi diskuterade en sak på kontoret häromdagen, är det någon som sagt något om att ni har svart tak? Med tanke då på att det måste vara röda tak i Lidköpings Kommun.

– Nej, inte en människa säger Lisbeth. Inga kommentarer alls. Verkar som om folk förstår att det är solpaneler på taket.

Vi kommer ihåg att ni vid de inledande samtalen, vid köpet av ert hus, även tyckte det var hög standard i huset samt det faktum att Solvillan levereras nyckelfärdig.

– Just nyckelfärdigt var en självklarhet för oss säger Lisbeth. Vi är inte mycket för att bygga själva numera så det var fantastiskt bekvämt att få nyckeln och flytta in i ett färdigt hus. När det gäller standard, säger Pieter, så uppgraderade vi vitvarorna i köket. Det var så liten kostnad i det hela för att få lite bättre maskiner. För övrigt är vi mer än nöjda med den standard som är i huset från början. Men kan ju uppgradera fler saker, men vi tyckte att för vår del, är standarden i grundutförandet fullt tillräcklig.
Lisbeth fortsätter, vi gjorde en del ändringar i planlösningen med flytt av en vägg, en garderob och en del ändringar i badrummet och det var absolut inga problem. Vi tittade även, som vi nämnde tidigare, förbi vårt hus under byggtiden för att se hur arbetet framskred och kunde prata med byggaren på plats. Sedan är det ju så att Solvillorna byggs i lösvirke vilket, vi tror, höjer kvaliteten på huset.

Ni nämnde tidigare att ni fastnade för planlösningen i Solvillan.

– Det är ju en ganska öppen planlösning, säger Lisbeth, och den passar oss förträffligt. Vi har varit drygt 15 personer här samtidigt, vid familjeträffar, och det har inte varit några problem eller känts trång. Vi tycker att det är ett hus att umgås i säger Pieter. En ytterligare sak som är bra med planlösningen, säger Lisbeth, är förvaringen. Det finns gott om förvaring, bra förråd och bra med utrymme i köket.

Att bo i en Solvilla innebär, som vi nämnde i början av vårt samtal, att man får en låg driftskostnad. Och nu sitter vi här och har summerat ert första år i en Solvilla och vi kan konstatera att ni haft en driftskostnad på 2500 kr totalt! Trodde ni själva att driftskostnaden skulle bli så låg som den faktiskt blev?

– Så låg driftskostnad hade vi inte trott att det skulle bli, svarar Lisbeth. Pieter fyller i, när vi till en början pratade med bekanta så trodde de att vi fått någon form av glädjekalkyl från er på Solvillor. Men nu när vi sitter här ett år senare så blev det ju bevisligen en lägre kostnad än vad kalkylen visade. Det är bra och billigt att bo i en Solvilla konstaterar Lisbeth nöjt.

Vid det här laget är kaffet urdrucket och bullarna uppätna. Vi från Solvillor tackar för fika, en trevlig pratstund samt att vi fick komma och hälsa på Lisbeth och Pieter.

ATTRAKTIV TOMT LEDIG

i övre Stenhammar, G:a Läckövägen, Lidköping

för byggnation av Solvilla

Driftskostnad under 1000 kr/månad!

OBS! Först till kvarn gäller!

HÅLL DIG UPPDATERAD!

Signa upp för vårt

NYHETSBREV